Politika

HNS danas usvaja Deklaraciju sa sedam poglavlja

Gotovo svi delegati odazvali su se na današnje osmo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem će se usvojiti Deklaracija HNS-a, sačinjena od sedam poglavlja.

Riječ je o poglavljima: "BiH naša domovina, neovisna, stabilna i prosperitetna država", "Daytonska BiH", "Evropeizacija Daytona", "Euroatlantske integracije", "Zaštita digniteta Domovinskog rata", "Politička stabilnost" i "Smjernice djelovanja HNS-a".

Čović i Cvitanović dio su i Radnog predsjedništva na današnjem zasjedanju, a čine ga još i Stanko Primorac, Borjana Krišto, Jure Musa, Marinko Čavara i Božo Ljubić. Čović je u pozdravnom govoru kazao kako HNS danas nije puki zbir političkih subjekata, kako se to nastojalo prikazati, već stub koji je održao hrvatski kao politički konstitutivan narod u zemlji.

– HNS nema alternativu. To nije prosti broj politićki subjekata. Nakon nedavnim općih izbora, podigli smo razinu zajedništva i na tome hvala svima. Borba za svoj narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ne prestaje. Osnovni cilj nažalost nije ostvaren. Bile su to izmjene Izbornog zakona, zbog čega nažalost nismo aktivirali ni MAP, rekao je Čović, uz podsjećanje da su Bošnjaci u oktobru birali dvoju svojih članova Predsjedništva BiH.

– Politićko Sarajevo od nas zahtjeva i strategiju u postizborno vrijeme. Ne dozvolimo nikome da u ime nas određuje da je dobro ili nije dobro da se negdje pojavimo. Mi želimo suradnju i sa prijateljima Bošnjacima i Srbima, dodao je, poručivši da će se napraviti vlast na svim nivoima, iako je prijetila opasnost da vlast izostane zbog izostanka izmjena Izbornog zakona. Ni separatizam, ni unitarizam nisu rješenje za BiH. Rješenje je federalizam, dodao je. Kazao je i da se u HNS-u jednako bore za prava Hrvata i u RS-u, kao i za Hrvate u FBiH u sredinama gdje im ima malo, ali i kao za Hrvate iz općina i gradova u kojim ovaj narod dominira. Članove HNS-a sa različitim stavovima pozvao je na traženje kompromisnog rješenja.

– Poruka prijateljima koji kažu da nam je dobro u FBiH. Danas u Predsjedništvu BiH nema uposlen nijedan Hrvat. Tako neće moći. Poslat ćemo jasnu poruku onima koji računaju da nas je 30 posto i da imamo više nego što nam pripada. Ne može nam nikako biti dobro. Nađite jednog Hrvata u institucijama lokalne samouprave u općinama u kojim ne dominiraju, kazao je na kraju. Za danas je u planu usvajanje i Deklaracije HNS-a, čije je prvo poglavlje naslovljeno sa: “BiH naša domovina, neovisna, stabilna i prosperitetna država“. Deklaracija se bavi i Daytonskom BiH, Evropeizacijom Daytona, Euroatlantskim integracijama, Zaštitom digniteta Domovinskog rata, političkoj stabilnosti i smjernicama djelovanja HNS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh