Politika

OSAM GODINA MINISTAR BEZ VALIDNE DIPLOME: Nema dokaza da je Đokić završio fakultet!

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i lider Socijalističke partije RS, nikada nije završio fakultet i diplomirao, barem nikada nije završio Ekonomski fakultet u Beogradu, kako to navodi u zvaničnoj biografiji!

Petar Đokić - Slobodna-bosna.ba

Inforadar” je, istražujući pozadinu cijele priče, a nakon uvjeravanja u istinitost informacije koju su dobili od svojih izvora, prethodno stupio u kontakt sa nadležnim službama Ekonomskog fakuteta u Beogradu. Osoblje fakulteta ih je, potom, uputilo na njihov zvanični web-sajt, gdje su navedena imena svih diplomanata od 1941. godine do danas.

Među diplomantima 1991. godine nema Petra Đokića, kao ni bilo koje druge godine – Inforadar.ba

Uzimajući u obzir godinu Đokićevog rođenja (1961.), čak i činjenicu da je bio wunderkind i da je fakultet mogao da završi sa 20 godina, “Inforadar” je pregledao sve spiskove od 1981. pa do 2016. godine. Među mnoštvom Đokića, međutim, nema imena ovog ministra.

Također podsjećaju, na zvaničnoj biografiji/biografijama Petra Đokića, člana vladajuće koalicije u RS, navedeno je da je Ekonomski fakultet završio 1991. godine u Beogradu, a tamo gdje nije navedena godina – stoji samo da je “završio Ekonomski fakultet” u glavnom gradu Srbije.

Biografija Petra Đokića – Inforadar.ba

Međutim, Đokić na ovom fakultetu nije ugledao diplomu niti 1991., niti bilo koje druge godine, pa se s pravom postavlja pitanja kako i na koji način je mogao biti imenovan za ministra (i to u dva mandata), odnosno, ko je provjeravao validnost fakultetskih diploma prilikom njegovog postavljenja (imenovanja), odnosno, da li ih je iko bilo kada provjeravao?

Naredna pitanja koja se postavljaju jeste kako je ovakva Đokićeva neistina mogla da prođe, te kakve on uopšte ima reference za obavljanje odgovorne funkcije najprije ministra rada i boračko-invalidske zaštite, pa onda ministra energetike i rudarstva (i to u dva mandata od 2010. godine, treći je upravo počeo) ako ne posjeduje diplomu, odnosno, ako nije završio fakultet?!

Sa samim Đokićem “Inforadar” je u više navrata pokušao da stupimo u kontakt, kako bi ga pitali o inkriminisanim navodima, međutim on nije odgovarao na pozive.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh