Kultura

Koje su knjige građani BiH najviše čitali u 2023. godini?

Porast u broju posjeta biblioteci osjeti se i u Sarajevu, prema riječima Amele Delilović.

Knjiga - Jutarnji.hr

Iza nas je još jedna godina, a početak nove djeluje kao idealno vrijeme da se saberu i svedu računi, utisci, a i pokoja statistika iz prethodne godine. O čitalačkim trendovima u Bosni i Hercegovini u 2023. godini govorili su bibliotekari iz Banjaluke, Sarajeva i Trebinja.

“Historijski romani, trileri, drame, kao i biografije poznatih i istorijskih ličnosti je nešto što je kod nas traženo. Dosta se čitaju savremeni domaći pisci. Takođe raste i interesovanje za motivacione knjige i popularnu psihologiju”, rekla je Mirela Ćuk iz Narodne biblioteke Trebinje.

Dodala je da su najčešći posjetioci “srednja generacija”, koju u stopu prate penzioneri.

“Svaki žanr ima svoju čitalačku publiku, ali bih svakako izdvojio krimi-romane koji su iz godine u godinu veoma čitani. Neki od najčitanijih autora krimi-romana su Ju Nesbe, serijal romana o detektivu Hariju Huleu, Jusi Adler-Olsen, Samuel Bjerk, Seren Svejstrup i Stig Lašon”, rekao je Saša Levi iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS).

On je dodao da su veoma čitani historijski romani, kao i romansirane biografije, pišu Nezavisne.

“Neki od najčitanijih naslova u 2023. godini bili su serijal ‘Sedam sestara’ autorke Lusinde Rajli, ‘Deca zla’ Miodraga Majića, ‘Sa nama počinje’ i ‘Sa nama se završava’ Kolin Huver, ‘Kada telo kaže ne’ Gabora Matea, ‘Mi protiv vas’ i ‘Pobednici’ Fredrika Bakmana”, kaže Levi.

U Sarajevu su, kako objašnjava Amela Delilović, u protekloj godini čitani Lusinda Rajli, Elif Šafak, Džejms Peterson, Robin Šarma, Orhan Pamuk, kao i domaći autori Damir Ovčina, Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Dževad Karahasan, Almir Kaplan i Feđa Štukan.

“Čitatelji često imaju informacije iz elektronskih i pisanih medija te svoju listu kreiraju na osnovu pročitanih/pregledanih recenzija. Podjednako se čitaju i klasici svjetske književnosti, trileri, ljubavni, historijski, autobiografski, ali i književna djela naučne fantastike kao i stručna literatura, moderna psihologija”, rekla je Amela Delilović iz Biblioteke Sarajeva.

Da je klasika uvijek na cijeni, potvrdili su nam na više lokacija. Saša Levi iz NUB RS je objasnio da su tradicionalno dobro čitani klasici ruske, francuske, srpske, njemačke, italijanske, engleske, američke i drugih književnosti.

“Klasičnu književnost čitaoci uvijek traže, đaci i studenti svakako, ali i stariji čitaoci koji se često vraćaju nekom klasiku koji su možda propustili ranije ili žele ponovo da ga pročitaju”, dodaje Levi. Čitani su i klasici domaće književnosti, poput Ive Andrića, Derviša Sušića i Meše Selimovića, kako objašnjava Amela Delilović.

“Iznenađujuća je i ohrabrujuća potražnja za dobrom književnošću, klasicima, dobitnicima Nobelove nagrade i ostalih književnih nagrada. Korisnici često čitaju publikacije iz oblasti filozofije, sociologije, psihologije, historije”, rekla je Amela Delilović.

Dodaje da su neki od najčitanijih naslova u proteklih nekoliko godina “Bogat otac, siromašan otac”, “Budni u pet: (i vaš je čitav svijet)”, “Uvod u lebdenje”, “Čovjek po imenu Uve”, “Ubiti pticu rugalicu”, “Uhvati zeca” i drugi.

“I dalje je veliki interes za romanima kao što su ‘Lovac na zmajeve’ Haleda Hosseinija, ’40 pravila ljubavi’ Elif Šafak, zatim svi romani Agathe Christie, Robert Ladlama kao i klasici poput ‘Tvrđave’, ‘Derviša i smrti’ te djela Dževada Karahsana i Marka Vešovića, ali i svjetskih klasika poput Dostojevskog, Tolstoja i Čehova”, zaključuje Amela Delilović.

Ona dodaje da učenici osnovnih i srednjih škola posuđuju obavezne lektirne naslove, studenti stručne knjige iz svih naučnih disciplina shodno svojim obavezama, dok akademski građani i penzioneri biraju najnovija izdanja beletristike, najnovije knjige bosanskohercegovačkih autora i autora iz regije, te naučnopopularnu literaturu.

“Neki od savremenih autora čiji se naslovi čitaju u mjeri u kojoj i pomenuti klasici su Fredrik Bakman, Colline Huver, Kate Morton, Viktorija Hislop, Yu Nesbe, Michel Uelbek, Stiven King i dr.”, objašnjava Saša Levi. Dodaje da je NUB RS zadržala jednak broj korisnika kao i prethodnih godina.

“Ono što je bitno je da su ovi upisani korisnici dosta aktivniji nego prethodnih godina. Pozajmljuje se više knjiga, biblioteka bilježi veći broj posjeta i svakako bih izdvojio to da se više nego ranije koriste naši onlajn servisi, elektronski katalog biblioteke kao i aplikacija mCOBISS”, objašnjava Levi.

Porast u broju posjeta biblioteci osjeti se i u Sarajevu, prema riječima Amele Delilović.

“Porast se najviše procentualno osjeti kod čitatelja koji izrađuju naučne radove (magistarski, diplomski, doktorski). Zahvaljujući besplatnim članarinama koje finansiraju općine Novo Sarajevo, Centar, Ilidža i Stari Grad broj novih korisnika i posjeta na pozajmna odjeljenja JU Biblioteka Sarajeva je u stalnom porastu”, objašnjava Amela Delilović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh