Kultura

Vladika Dimitrije predvodio liturgiju u Mostaru

Večernju liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru služio je biskup zahumsko hercegovački Dimitrije, nakon čega je ispred te bogomolje tradicionalno zapaljen badnjak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić uputio je poruku mira i nade pravoslavnim vjernicima i svim ljudima dobre volje, istaknuvši kako u blagdansko vrijeme svaki vjernik treba pronaći mir u svom srcu i u svojoj obitelji.

– Kako smo radosni za Božić tako trebamo biti radosni tokom čitave godine, da radost širimo u svojoj porodici, u svom okruženju, među svojim prijateljima. Trebamo širiti radost u cijelom svijetu jer nam to i te kako nedostaje – poručio je Kojić.

Ponovio je kako je prva poruka Božića mir.

– Mira nam fali svuda u svijetu. Vidimo ova dešavanja u Svetoj zemlji gdje je ređen Isus. Tamo djeca stradava, kao i u Ukrajini, kao i širom svijeta. Naše je da se molimo Bogu da stradanja stanu, da svi nađu mir u sebi i mir jedni s drugima – dodao je.

Obilježavanja pravoslavnog Božića započelo je paljenjem badnjak i u ostalim pravoslavnim vjerskim objektima u Mostaru i okolici, u manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodinjeg u Bijelom Polju i u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh