Kultura

Sarajevski studio radit će glavni projekat Muzeja Ars Aevi

Arhitektonski studio NON-STOP iz Sarajeva radit će glavni projekat za izgradnju muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu Ars Aevi.

Ovaj studio, poznat po dizajnu više atraktivnih zgrada, poput nedavno otvorenog Greenpark Symphony-ja na Trebeviću, Importane centra, Alta Shoping Centra, itd., izabran je kao najblji ponuđač na tenderu.

Predstavnici studija NON-STOP pružili su dans uvid u projekat na događaju u Sarajevu kojim je u prisustvu bosanskohercegovačkih i italijanskih vlasti obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej Ars Aevi.

Glavni projekat izgradnje muzeja će se realizovati zahvaljujući angažmanu i finansijskoj podršci Ambasade Italije i Italijanske razvojne agencije.

Kolekcija ARS AEVI, nastala je tokom rata, 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je italijanski arhitekt, Renzo Piano, koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

U novembru 2021., Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za izgradnju na lokaciji Kvadrant C – Marijin Dvor u centranom dijelu Sarajeva.

– Vizija Renza Piana, na korak je bliže stvarnosti, istakla je na današnjem događaju gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Izgradnja muzeja finanisrat će se putem multi-donatorskog fonda koji će prikupljati javne i privatne doprinose, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh