Kultura

Mladi mirotvorci u Centru za mir i na Starom mostu

Učesnici seminara na temu “Prevencija nasilnog ekstremizma“, koji se održava u Mostaru u organizaciji Mladih za mir iz Sarajeva, posjetili su Centar za mir i multietničnu saradnju, a kasnije i spomenik mira Stari most.

Mladi mirotvorci u Centru za mir i na Starom mostu - Haber.ba

Tom prilikom domaćini su ih upoznali s ciljevima Centra i okolnostima i idejama s kojim je nastao.

Profesor Alija Vidimlić kazao im je u svom obraćanju da danas u Bosni i Hercegovini svako nastoji prošlost obojiti bojom koja mu odgovara, te da je zbog toga izuzetno važno čitati dokumente o dešavanjima tokom rata.

– Historija se piše samo na osnovu dokumenata. Zbog toga je bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević donio odluku da se osnuje nevladina organizacija, koja će se nazvati Centar za mir i multietničku saradnju. Krenuli smo sa skromnom građom, uz pozive stanovništvu da nam dostavi sve što je značajno.

Imali smo veliku podršku, pa je to danas izuzetno bogata građa od preko pet hiljada kaseta. Na kasetama je sadržano sve što je zabilježeno u vremenu od 1992. do 2000. godine. I sve ovo što vidite će mnogo veću vrijednost imati za sto godina. Dosta smo filmova otkupili, dosta smo starog materijala prebacili na savremene tehnike, a posebno smo aktivni bili u vremenu obnove Starog mosta, rekao je Vidimlić.

Posebno je važno, navodi, da se mladi edukuju, da čitaju i istražuju, te da tako pokušaju doći do istine.

Prava istina se ne može dobiti, ni znati bez dokumenata. Danas imamo prave dokumente, imamo muzeje, ustanove. Život ide i pomirenje se mora graditi. Trebamo se čuvati ružnih riječi, koje danas ispunjavaju javni prostor, poručio je Vidimlić.

Nakon posjete Centru za mir, mladi aktivisti su se zaputili na Stari most, s kojeg su bacilli cvijeće u Neretvu, a zatim je jedan od hrabrih skakača u njihovu čast izveo skok sa Starog mosta.

Mladi mirotvorci u Centru za mir i na Starom mostu – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh