Kultura

Mostar bi nakon povratka narodnih heroja trebao dobiti i nove biste

Grupa građana i građanki Mostara pokrenula je online platformu za prikupljanje novca za izradu kipa Rose Parks u gradu. Za to im je potrebno 22 hiljade KM.

Rosa Parks - Haber.ba

Plan je, kako navode, kip poznate aktivistice za ljudska prava, postaviti na jednu od postojećih klupa u gradu. Obzirom da Mostarci i Mostarke već godinama žive u situaciji sličnoj onoj u kojoj je živjela Rosa Parks, u kojoj se već godinama krše osnovna demokratska prava – da biramo i budemo birani, te da su razni oblici fašizma, se*sizma i segregacije prisutni u sistemu koji od nas traži da budemo počinjeni i poslušni, aktivisti su smatrali da im je neophodna filozofija nenasilnog nepokoravanja i građanskog neposluha.

Rosa je 1. decembra 1955, vraćajući se kući nakon dugog radnog dana u krojačnici, odbila poslušati vozača koji joj je naredio da se ustane sa mjesta koje je u autobusu bilo predviđeno za bijelce.

Obzirom da su tadašnji zakoni propisivali da se čak i u javnom prijevozu afro-amerikanci moraju odvojiti od bijelaca, odnosno da za njih moraju postojati odvojena sjedišta, Rosa je uahpšena a kasnije i odvedena na suđenje zbog neposluha.

Kao reakcija, uslijedio je bojkot javnog prijevoza od strane afro-američkog stanovništva i jedan od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije u historiji. Rosa Parks je proglašena majkom modernog Pokreta za ljudska prava od strane SAD Kongresa.

Trebaju nam uzori poput Rose Parks. Historija je pokazala da su svi oblici fašizma, se*sizma, segregacije ili diskriminacije po bilo kojoj osnovi pogrešni i neodrživi. Vrijeme je da se i mi obračunamo s njima. Promjena se neće dogoditi sama i neće je niko napraviti za nas, istaknuto je.

Zanimljivo je da je nedavno UABNOR Grada pokrenuo inicijativu za vraćanje deset bisti narodnih heroja na ulice i trgove grada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh