Humanost

Preminuo italijanski novinar koji je u ratu usvojio djevojčicu iz Sarajeva

Italijanski novinar Franco Di Mare preminuo je u 68. godini nakon teške bolesti.

Di Mare je bio reporter u Bosni i Hercegovini tokom rata, a kasnije je izvještavao i sa drugih ratišta u svijetu.

Ostat će upamćen po tome što je u Sarajevu 1992. godine usvojio 10-mjesečnu djevojčicu Stellu, o čemu je govorio u svojoj knjizi “Ne pitaj zašto”, na osnovu koje je snimljen i film “Anđeo Sarajeva”.

Franco Di Mare je ispričao kako je došlo do usvajanje njegove kćerke, koju je prvi put vidio prilikom posjete bombardovanom sirotištu.

“Bila je sreća da je samo dvoje djece povrijeđeno tada. Među mnogo plave djece, primijetio sam jednu sa smeđom kosom, ona je također bila jedina koja se smiješila. Podigao sam je, privila se za moj vrat i to je bio početak. Zahvaljujući Crvenom krstu uspio sam odvesti djevojčicu u Italiju, a potom je i usvojio”, ispričao je on.Di Mare je profesionalni novinar od 1983. godine, a 1995. postaje specijalni dopisnik, koji se bavi balkanskim ratom, te područjem Afrike i Centralne Amerike. Ispratio je većinu sukoba u posljednjih 20 godina, što uključuje BiH, Kosovo, Somaliju, Mozambik, Alžir, Albaniju, Etiopiju, Eritreju, Ruandu, Prvi i Drugi zaljevski rat, Afganistan, Istočni Timor i drugo.

U svom posljednjem intervjuu je otkrio da se razbolio na jednom od ratišta. Javljajući se iz svoje postelje, kući, priključen na respirator, kazao je kako su čestice azbesta, koje je udisao u ratnim zonama kao ratni reporter, utjecale na to da se ozbiljno razboli.

Knjiga “Ne pitaj zašto” i film “Anđeo Sarajeva” zasnovani su na ličnom iskustvu novinara, koji je u ljeto 1992. stigao u ratno Sarajevo,pišu Vijesti

Svoju priču počinje riječima, kojima izražava pripadnost Sarajevu:

“Ja sam Sarajlija. U redu, ne govorim bosanski jezik i sve ono što uspijem da sastavim na jeziku Abdulaha Sidrana jedva mi dozvoli da preživim u restoranu. I, svakako, ne zaboravljam da sam se rodio u Napulju i da nemam dva pasoša, niti dvojno državljanstvo. Pa ipak, moji korijeni se nalaze u vodama Posillipa i Miljacke; postao sam čovjek na ulicama Mergelline i u sokacima koji se penju uz Bjelave; moje osjećajno sazrijevanje slavilo je svoje obrede u drvoredima gradskog parka uz ulicu Caracciolo i među zanatlijskim uličicama Baščaršije, držeći za ruku Jasnu Mijušković. Njeno srce je uspijevalo obgrliti Napulj, Beograd, Rim i Sarajevo…”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh