Humanost

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdvojio pomoć narodu Gaze i donio odluku o organizovanju sergije

Rijaset Islamske zajednice u
Bosni i Hercegovini na današnjoj 13. redovnoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju
u Gazi, još jednom je osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima i pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela.

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice.

Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugim utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.

Sutra će u svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na hutbi biti pročitana poruka reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi.

Iza farz namaza će u svim džamijama biti proučena dova za mir. Rijaset Islamske zajednice u BiH će iz Fonda za humanitarne krize izdvojiti urgentnu pomoć za pomoć narodu Gaze.

Također, odlučeno je da sutra, u petak 20. oktobra 2023. godine, nakon džuma-namaza u svim džamijama bude organizirana sergija za pomoć narodu Gaze, koja će biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh