Crna hronika

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija

Podignuta je optužnica u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Sako Bibić i drugi.

Sud i Tužilaštvo BiH - Dnevni-list.ba

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv optuženih: Sako Bibić, rođen 1973. godine u Skoplju, državljanin BiH i Sjeverne Makedonije. Potom, Eldar Hujić, rođen 1979. godine u Sarajevu, državljanin BiH, Admir Halimanović, rođen 1985. godine u Sarajevu, državljanin BiH. Zatim, Alem Zukić, rođen 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH i Đoko Komar, rođen 1993. godine u Nikšiću, državljanin BiH i Crne Gore.

Optužnica u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija

“Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više kaznenih djela, postali pripadnici skupine za organizirani kriminal. I djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore. Kao i zemalja EU. Te vršili kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranja novca”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja kaznenih djela. Te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU. Kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana – “skunk”, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila te tako vršili pranje novca.

Imovinska korist

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivat pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh