Crna hronika

UIO BiH imala najveću zapljenu cigareta u 2022. godini: Oduzeto 51.500 kutija

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Kutije su zaplijenjene na GP Rača - UIO BiH

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac” na GP Rača oduzeli su 51.500 kutija cigareta u vrijednosti od 309.000 KM.

Na osnovu operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila. U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarisana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH. Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda. Radilo se o 51.500 kutija cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Krijumčarenje”, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema, donirana od strane Ambasade SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo u toku 2022.godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 kutija cigareta, 7.900 kutija ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, navodi se u saopćenju UIO, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh