Crna hronika

Dr. Bakir Nakaš saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Danas je u Tužiteljstvo BiH po pozivu pristupio dr. Bakir Nakaš, podnositelj prijave koju je uputio u ime više osoba a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.​

Dr Bakir Nakaš - Krupljani.ba

Postupajući tužitelj saslušao je podnositelja prijave, na okolnosti koje su navedene u prijavi i odnose se na navode o propustima i nečinjenju odgovornih osoba i institucija, kao i nenabavljanje potrebnih cjepiva za proces imunizacije i zaštite građana od pandemije Covid 19.

Tužiteljstvo BiH nastavlja rad na predmetu.

Podsjetimo, dr. Nakaš podnio je 22. marta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. 09. 2020. godine do 18. 03. 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, smatra podnositelj prijave.

Pokrenuta je i online peticija koju je potpisao veliki broj građana, a koji također traže odgovornost nadležnih, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh