Crna hronika

Dvojici muškaraca (60) i (46) ukupno 20 godina robije zbog obljube djevojčice (13)

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Koju Nikolića (60) i Spasoja Vidakovića (46) iz Lopara na 20 godina zatvora zbog obljube maloljetne djevojčice.

Djevojčica - Ilustracija/Avaz.ba

Nikolić je osuđen na deset i po, a Vidaković na devet i po godina. Oglašeni su krivim za obljubu djevojčice, koja je tada imala 13 godina i sedam mjeseci, te zbog upoznavanja djeteta s po*nografijom koju su joj prikazivali na mobilnim telefonima. Djela su počinjena u oktobru 2018. godine na dvije različite lokacije.

Sudsko vijeće je odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu, dok se tužilaštvo nije ni žalilo. U potpunosti je potvrđena prvostepena presuda koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini”, rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost. U prvostepenoj presudi se navodilo da su optuženi radi zadovoljenja polnih nagona iskoristili stanje nedovoljne duševne razvijenosti žrtve, odgojnu zapuštenost i teške socijalne i materijalne prilike porodice u kojoj živi, te veliku nesrazmjeru u životnoj dobi. Nikolić je od žrtve stariji čak 44 godine, piše Avaz.

Nakon izvršene obljube, žrtvu su zastrašivali i prijetili da će je ubiti ako progovori o tome što joj se desilo”, navodi se u presudi.

Kroz kakav pakao je žrtva prošla svjedoči psihijatrijsko vještačenje u kojem se navodilo da su djela optuženih ostavila posljedice na psihičko zdravlje žrtve i njen duševni razvoj i odgoj zbog preživjele se*sualne traume.

Kao žrtva se*sualnog nasilja, djevojčica je izdvojena iz sredine u kojoj je živjela radi zaštite, ali i odgoja smještena u sigurnu kuću.

Prijetio ubistvom

U izrečenu kaznu Nikoliću i Vidakoviću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. jula 2019. do 1. aprila 2020. godine. Odlukom Vrhovnog suda RS tada su obojica puštena na slobodu, ali je 15. aprila ta odluka poništena i vraćeni su iza rešetaka. Njihovo puštanje na slobodu izazvalo je oštru reakciju šire društvene zajednice, a posebno mještana Lopara. Reagovala su i brojna udruženja za zaštitu žena i djece od nasilja, kao i pojedinci na društvenim mrežama što se, između ostalog našlo i među dokazima tužilaštva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh