Crna hronika

Druga godišnjica smrti istaknutog profesora Dubravka Lovrenovića

Prošle su tačno dvije godine od smrti prof. dr. Dubravka Lovrenovića, koji je preminuo 17. januara 2017. godine.

No image - Haber.ba

Profesor Lovrenović je bio redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za historiju, gdje je predavao Opću historiju srednjeg vijeka, piše “Avaz“.

Također je obavljao funkciju ministra kulture i sporta od 2010. do 2012. godine u Vladi KS.

On je bio i voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu “Bosna” iz Sarajeva te predsjednik i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Lovrenović je objavio veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Sudjelovao je na većem broju naučnih skupova.

Urednik je brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, sekretar Odbora za historijske nauke pri ANU BiH.

Lovrenović je bio i u sastavu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Komisije za saradnju sa UNESCO-om. Od 2012. bio je član Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh