BiH

EUROPSKA UNIJA ŠALJE NOVU POMOĆ: Po 5.000 KM za ove građane BiH

Više od 1.500 građana u entitetu RS dobit će do 5.000 KM na osnovu natječaja za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Todorović je naveo da je na natječaj za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim poduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti financirani, dok se za projekt za fizičke osobe prijavilo više od 2.500 građana RS.

“Kroz ove projekte bit će implementirano više od osam miliona KM sredstava koje je osigurala EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”, istaknuo je Todorović.

On je rekao da je bilo više prijava na ove natječaje u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima s EU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Todorović je pojasnio da su građani novac mogli dobiti za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sustava grijanja energetski efikasnim sustavima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 posto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 posto moraju sami financirati.

Za podršku za provođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja poduzeća bio je predviđen budžet oko tri miliona KM, piše Hercegovina.info.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh