BiH

Izrečena konačna presuda za zločine u zloglasnom logoru “Vojno”: Trojac proglašen krivim za zlostavljanje Bošnjaka u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je prvostepenu presudu protiv Nedžada Tinjka, Jure Kordića i Dražana Lovrića, bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su osuđeni zbog progona i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Odmori u BiH - PR / Haber.ba

Kako je saopšteno iz Suda BiH u srijedu, 7. januara, pravosnažno je Tinjaku izrečena kazna od 12 godina zatvora, Kordiću tri, a Lovriću jedna godina zatvora.

U saopštenju se dodaje da su Tinjak, Kordić i Lovrić krivi za učestvovanje u protivzakonitom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila s područja Mostara.

Kordić je kriv i za nečovječno postupanje prema civilima, a Tinjak za nečovječno postupanje prema civilima i silovanje, zatvorenicima u logoru Vojno.

Logor “Vojno” bio je jedan od najzloglasnijih logora HVO-a, u kojem su bili zatočeni bošnjački civili od od juna 1993. do marta 1994. godine, među kojima veliki broj žena i djece.

Logor je bio lociran u Bijelom Polju, sjeverno od Mostara.

U saopštenju se dodaje i da su, istom presudom, optuženi Nedžad Tinjak, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Aničić i Slavko Golemac oslobođeni od optužbe za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, jer nije dokazano da su počinili krivično djelo za koje se terete.

U Sudu BiH ističu kako protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh