BiH

U Sarajevu potvrđeno 11 slučajeva morbila: Od sutra na dva mjesta punktovi za vakcinaciju djece

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 11 slučajeva morbila kod djece, zbog čega će od sutra će biti otvorena dva punkta za vakcinaciju. Zdravstveni radnici i resorni ministar pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila.

Ospice - Ilustracija/Plivazdravlje.hr

Otvaranje punktova je dogovoreno na današnjem sastanku koji je organizovao kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Rad u dvije smjene

Odlučeno je da se od sutra formiraju dva posebna vakcinalna punkta koji će se nalaziti pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će biti vršena vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Svi školski i predškolski dispanzeri, kao i ostali domovi zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti

Razmatrana je mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece.

Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

Pod kontrolom

Hasanović je rekao da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

“Do sada imamo potvrđenih 11 slučajeva i još se ne nalazimo u fazi epidemije. Jedno dijete bilo je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a te je danas otpušteno s liječenja. Dvoje druge djece koje je primljeno danas ima blažu kliničku sliku”, rekao je Hasanović koji je pozvao roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju.

Dodao je da da je sramotno da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, koja se može spriječiti.

“Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu”, rekao je Hasanović.

Današnjem sastanku je prisustvovala i predsjednica Udruženja pedijatara FBiH Hajrija Maksić. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh