BiH

Gradonačelnica Karić prezentovala rad u 2023. godini: Sarajevo poprima sliku evropske metropole

Benjamina Karić je ocijenila kako Sarajevo, definitivno, poprima sliku evropske metropole, najavljujući kako će u istom maniru biti nastavljene aktivnosti “za novu razglednicu Sarajeva, za ljepše lice našeg grada”

Centar bh. prijestolnice zablistao je novim sjajem. Nove fasade na vrijednim arhitektonskim zdanjima, naše Sarajevo je učinilo još ljepšim, urednijim i privlačnijim. Nastavljajući projekat započet prošle godine, u ovoj 2023. restaurirali smo fasade na devet objekata u – Titovoj, Kaptolu, Pruščakovoj i Safvet-bega Bašagića. Trenutno se izvode radovi na fasadi Belediji i zgrade u ulici Brodac.

Istaknula je to gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas na novogodišnjoj pres-konferenciji, a tradicionalno druženje s predstavnicima medija bila je je prilika za sumiranje ovogodišnjih rezultata, ali i za najavu projekata planiranih za narednu 2024. godinu.

– I pored skromnih nadležnosti i budžetskih sredstava, svakodnevno predano radimo, vođeni energijom i ljubavlju prema ovom gradu. Naš motiv je i beskrajna podrška naših sugrađanki i sugrađana, uvaženih gradskih vijećnica i vijećnika, sjajnih ljudi iz Gradskog savjeta, domaćih i stranih partnera. Na tome smo iskreno zahvalni – kazala je Karić.

Ocijenila je kako Sarajevo, definitivno, poprima sliku evropske metropole, najavljujući kako će u istom maniru biti nastavljene aktivnosti “za novu razglednicu Sarajeva, za ljepše lice našeg grada“.

– Sa odabirom izvođača radova, krećemo s revitalizacijom ‘Gospođicine kuće’. Iduće godine očekuju nas radovi i na fasadi nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede prehrane veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, i u ulicama – Kaptol, Mula Mustafe Bašeskije, Kulina bana, Radićevoj i Jadranskoj – podsjetila je Karić.

Navela je kako uporedo teku aktivnosti na izradi projekta za restauraciju fasada na Marijin Dvoru, te ulicama – Zelenih beretki i u Titovoj.

Istaknula je kako je ovo godina u kojoj je, i pored brojnih prepreka, Sarajevo dobilo Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je ‘osvanuo’ u glavnom gradu BiH 30. augusta – na dan potpisivanja Povelje Kulina bana.

Istovremeno, Sarajevo se u godini na izmaku posvetilo realizaciji brojnih projektata za najmlađe sugrađane, uključujući dječija igrališta i rekonstrukciji potpuno devastiranih vrtića, a samo za obnovu vrtića “Kolibri“ čija je ukupna vrijednost 2.800.000 KM, Grad Sarajevo izdvaja 1.750.000 KM.

Karić nadalje navodi, kako su nastavljene aktivnosti na održavanju i izgradnji biciklističkih staza, uz promoviranje ekološke politike i urbane mobilnosti, te, među ostalim, najavljuje kako će u saradnji sa Općinom Novi Grad biti realiziran projekt iluminacije fasade RTV doma.

benjamina-karic-novogodisnji-press-5-2023

Tokom 2023. godine realizirani su i brojni infrastrukturni projekti te urađeni elaborati za obnovu Astronomske opservatorije Trebević.

– Grad Sarajevo i općina Stari Grad u narednom periodu zajedno planiraju realizaciju projekta View point vidikovca na Špicastoj stijeni i novu adrenalinsku atrakciju – zip line – kazala je gradonačelnica, podsjećajući kako je Sarajevo dobilo prvu urbanu baštu i senzorni park po uzoru na evropske i svjetske prijestolnice.

I u ovoj godini su nastavljene aktivnosti u susret izgradnji muzeja ARS AEVI, a godinu na izmaku obilježili su i projekti u oblastima kulture, obrazovanja i sporta, čime se na najneposredniji način doprinosi afirmaciji Sarajeva kao kulturnog, obrazovnog i sportskog centra BiH.

Istovremeno, Grad Sarajevo je nastavio pomagati i biti prijatelj i partner starijim osobama, djeci, ugroženim, bolesnim, invalidima, braniocima, narodnim kuhinjama, obrtnicima, vjerskim zajednicama i crkvama, nacionalnim društvima…

Karić ističe kako je ogroman potencijal i pokretač mnogih pozitivnih procesa u Sarajevu, rezultat i jačanja međunarodne saradnje.

– Sarajevo smo vratili na mapu evropskih i svjetskih prijestolnica. U ovoj godini – od Vašingtona, Njujorka, Anapolisa, preko Kaira, Rima, Beča, Brisela, Kijeva, Sofije, Strazburga, Atine, Istanbula, Šanliurfe, Izmira, do Podgorice, Ljubljane, Skoplja, Zagreba, Novog Pazara, Bara. Podigli smo njegov ugled, osnažili međugradske veze, što je svakako značajno za dobar imidž naše domovine i njeno bolje pozicioniranje u svijetu – naglašava Karić, podsjećajući kako je sudjelovala i na Molitvenom doručku u Washingtonu, te da je Sarajevo je ove godine bogatije za još jedno prestižno priznanje – Evropske diplome Vijeća Evrope.

Godina 2023. bila je posebno intenzivna u segmentu korištenja EU fondova, te je iz raznih međunarodnih fondova povučeno tri miliona KM, što sa 2,4 miliona iz protekle dvije godine, iznosi ukupno 5,4 miliona KM.

– I na kraju želim poručiti da planiranom dinamikom teku pripreme za Javni doček Nove godine ispred Vječne vatre nastupom ‘Crvene jabuke, ‘Zabranjenog pušenja’, ‘Bombaj štampe’ i Lake i Lele. Sigurna sam da će Sarajevo opet biti epicentar odličnog provoda. Svi su dobrodošli na sarajevski dernek, kao i u posjetu gradu koji ima zaista šta ponuditi – kazala je Karić.

Dodala je kako će ova „Sarajevska priča“ biti sjajan uvod u obilježavanje 40 godina od održavanja Sarajevske olimpijade, “što predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u bogatoj historiji glavnog grada BiH“.

– Nepokolebljivi i posvećeni, uz optimizam i htijenje, idemo hrabro dalje, u skladu sa Strategijom razvoja grada Sarajeva. Svaki put pokazujemo a i dokazat ćemo da ovaj strateški dokument nije tek slovo na papiru i da možemo odgovoriti na svaki izazov – poručila je gradonačelnica Sarajeva.

Istovremeno, uputila je čestitke povodom Nove 2024. godine, pozivajući sugrađane da se okrenu istinskim vrijednostima zajedništva, razumjevanja i međusobnog uvažavanja.

– Trudimo se biti bolji, bolje osobe i bolji građani. Oslonjeni jedni na druge, na zajedništvo, na dobročinstvo, na više tolerancije. I bićemo dobro. Čuvajmo bogatsvo naših različitosti – poručila je, među ostalim, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh