BiH

Halil Subašić, novi direktor Zavoda PIO: Od januara novo povećanje penzija

Ne postoji nikakva smetnja da se isplata penzija vrši i prije petog u mjesecu

Halil Subašić je odlukom Vlade FBiH na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Prethodno je četiri mjeseca bio vršilac dužnosti na toj poziciji, na koju je došao „iznutra“, budući da je od 2015. godine zaposlen u Zavodu.

Nema smetnje
U intervjuu za naš list, prvom za medije, govori o stanju u Zavodu, ali i najvažnijim pitanjima koja muče penzionersku populaciju.

Budući da ste na poziciju v. d. direktora imenovani sredinom jula, možete li nam kazati kakvo je stanje u Zavodu, posebno s finansijskog aspekta? Je li Fond stabilan?

– Donošenjem novog Zakona o PIO/MIO FBiH proveden je prvi dio reforme penzijskog sistema Federacije BiH, čime je osigurana finansijska stabilnost Fonda. Penzijski sistem u FBiH ustrojen je na principu međugeneracijske solidarnosti. Jasno je da, ukoliko ekonomija raste, raste i penzijski sistem, čime se garantira njegova dugoročna stabilnost. Potrebno je istaći da, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, Federacija BiH garantira isplatu penzija. U narednom periodu glavni cilj će biti daljnja reforma penzijskog i invalidskog sistema.

Posljednja i prethodna isplata penzija krenula je prije dosadašnjeg uobičajenog roka – petog dana u mjesecu. Hoće li se ta praksa i ubuduće zadržati?

– Zaista s velikim zadovoljstvom želim konstatirati da su penzije za novembar 2023. godine isplaćene u subotu, 2. decembra. S obzirom na to da je članom 131. Zakona o PIO propisano da FBiH iz budžeta osigurava mjesečno sredstva za isplatu penzija najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ne postoji nikakva smetnja da se isplata penzija vrši i prije petog u mjesecu. Usto, a uzimajući u obzir prvenstveno potrebe i interes naših korisnika penzije, trend isplate penzija prije petog u mjesecu će biti nastavljen.

Teško stanje
Među najvažnijim pitanjima koja muče penzionere zbog njihovog teškog materijalnog položaja jeste ono koje se odnosi na predstojeće redovno usklađivanje penzija. Kako ćete to riješiti, budući da su parametri prema kojima su vrši izračun vrlo nepovoljni?

– Razlog za bilo kakvu brigu ne postoji. Redovno usklađivanje penzija će biti obavljeno u skladu s odredbama Zakona o PIO. Član 79. Zakona propisuje da se penzije usklađuju 15. aprila svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 procenta porasta potrošačkih cijena i 50 procenata porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Tako da postoji opredjeljenje i postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine.

Unapređenje procesa
Bitno je unaprijediti cjelokupan rad Federalnog zavoda, uložiti napore na poboljšanju korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda, omogućiti osiguranicima i penzionerima lakše i transparentnije korištenje svih usluga Federalnog zavoda, a u cilju što bržeg ostvarivanja njihovih prava.

U ovom trenutku prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji PIO u cilju reforme i unapređenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda PIO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh