BiH

Inflacija u BiH usporila u oktobru na 2,1 posto

Na mjesečnoj razini najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 1,6 posto, hoteli i restorani za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto.

fokus

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini usporila se na 2,1 posto zahvaljujući padu cijena energije i transporta. Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u listopadu su u odnosu na rujan zabilježile blagi rast od 0,1 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Na mjesečnoj razini najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 1,6 posto, hoteli i restorani za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto. Na godišnjoj su razini u oktobru cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 2,1 posto.

Usporavanju inflacije najviše su pridonijele cijene u odjeljku Promet, koje su zbog nižih cijena naftnih derivata pale za 5,6 posto, te cijene odjeće i obuće, koje su pale za 7,1 posto.

Rast je zabilježen u odjeljcima Hrana i bezalkoholna pića (4,9%), Alkoholna pića i duhan (4,6%), Namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje doma (6,9%), Zdravlje (3,2%), Komunikacije (2,2%)., Rekreacija i kultura (5,1%), Obrazovanje (2,2%), Restorani i hoteli (6,7%) i Ostala dobra i usluge (9,2%).

Inflacija je u razdoblju januar-oktobar u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježila rast od 7 posto. Centralna banka BiH je u najnovijim projekcijama prognozirala inflaciju od 6,3 posto, što je za 1,4 postotna boda niže od projekcije iz maja.

Banka navodi da je najveći dio inflatornih pritisaka trenutačno posljedica rasta domaćih cijena, te upozoravaju da su moguća daljnja poskupljenja energije i rada na domaćem tržištu. Razlog tome su geopolitički globalni rizici koji vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu.

Podsjećamo, Evropska središnja banka (ECB) razinu inflacije od 2,0 posto smatra poželjnom i želi je postići u svojim politikama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh