BiH

Lendo: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo osudio je prijetnje i pritiske izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija prema gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Potpuno je neprihvatljivo, istaknuo je u on u saopćenju, ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pritisci i uznemiravanje bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, a naročito ukoliko je takav odnos usmjeren prema ženi i osobi koja obnaša dužnost gradonačelnice glavnog grada naše države.

“Svaki strani državljanin je dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu, gdje može slobodno živjeti i poslovati, ali isključivo poštujući zakone ove zemlje i poštujući slobode i prava svih njenih građana. Moja dužnost kao potpredsjednika FBiH je da stanem u zaštitu svih građana Bosne i Hercegovine koji se suočavaju sa bilo kakvim vidom ugrožavanja prava, a naročito ugrožavanja sigurnosti, i da reagujem bez obzira na eventualne političke, ideološke ili bilo kakve druge razlike”, istaknuo je Lendo.

Pozvao je nadležne institucije, prije svega Federalnu upravu policije kojoj je predata prijava, da prioritetno postupe po ovom slučaju, te da poduzmu sve radnje predviđene zakonima kako bi zaštitili gradonačelnicu Sarajeva.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je da je, zbog višemjesečnog uznemiravanja, Federalnoj upravi policije prijavila izraelskog poduzetnika Amira Grossa Kabirija, koji je predsjednik Abraham grupe i izvršni direktor kompanije “Aluminij” iz Mostara.

“Meta ovog čovjeka postala sam onog trenutka kada nisam dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici te na još nekoliko zahtjeva koje sam smatrala provokativnim, iako sam sve ostalo bila spremna ustupiti”, navela je Karić u objavi na Facebooku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh