BiH

Premijerno prikazan film “126 dana do slobode”

Premijerna projekcija dokumentarnog filma, pod nazivom “126 dana do slobode”, autora Alije Marića, upriličena je večeras u Centru za kulturu u Bijelom Polju. Prisutne je pozdravio autor filma, koji je govorio o ideji i njenoj realizaciji, zahvalivši svima koji su dali doprinos da nastane film.

Film govori o dvanaestorici zarobljenih vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su mučeni, izgladnjivani i premlaćivani, sanjali o slobodi. Većina zarobljenih završila je u logoru u Foči. Svi oni ispričali su svoje priče, prisjećajući se najtežih dana u životu. Prinudnog rada, živih štitova i drugih nedaća. Ovo je jedan u nizu Marićevih filmova.

– Ljudi, borci iz ovih filmova su najbitniji. Njihova uloga u ratu. I njihova žrtva. Neki su poginuli, neki su danas invalidi, a neki su preživjeli… Zub vremena uzima danak i nas je svakim danom sve manje. Ali sjećanje na ono što se uradilo u tim istorijskim vremenima ne smije pasti u zaborav, jer će nam se ponoviti. I vjerujte neće biti kao prošli put.. Bit će gore… Ovaj film je posvećen tim teškim danima. U ovom filmu, težište je na zarobljenim borcima ARBiH.. To ne znači ni večeras a niti ikad da je njihova uloga važnija od poginulih boraca koji su dali za ovu domovinu, rekao je Marić u svom obraćanju.

Film je snimio i montirao Nedim Rahimić uz asistenciju Adila Baralije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh