BiH

Sladić upozorio na moguće vremenske neprilike

Jak pritisni i temperaturni gradijent između sjevera i juga u noći s 02. na 03.11. uvjetuje jačanje juga. U većem dijelu zemlje očekuje se jak do olujan, na planinama na udare i orkanski jugo.

Nedim Sladić - N1

Na kartama se vidi i “uvijanje” linija koje povezuju isti zračni pritisak (izobare). Izentropske karte, gdje je potencijalna temperatura i maseni tok sačuvan, pokazuju tipičnu interakciju planina razvijanjem mehaničkih gravitacionih valova i povećanje Froudovog broja te superkritički tok, koji doprinosi ubrzavanju mlaza struje spuštanjem s planine u ravnicu zahvaljujući tzv. hidrauličkom skoku. Zbog toga će se javljati olujni udari i u ravnicama.

S obzirom na još uvijek prisutno lišće na granama, otpor je prisutan, a uz ovakve udare vjetra i prije smo svjedočili manjim materijalnim štetama (oborene grane, polomjeno manje drveće i sl.

Napomena: Na karti su prikazani prognozirani maksimalni udari vjetra koji su kratkog vijeka. Srednji vjetar je obično dvostruko manji.

Stoga, pratimo upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje ovog sadržaja. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh