BiH

ZNATE LI KOLIKO JE POTREBNO NOVCA ZA MJESEC DANA ŽIVOTA U SARAJEVU?

Prema podacima koje je prikupio portal Numbeo, specijaliziran za analizu životnih troškova širom svijeta Sarajevo zauzima poziciju najskupljeg grada u Bosni i Hercegovini.

Novi Grad - wikipedia.org

Prate ga Banja Luka, Mostar i Tuzla. U usporedbi s manjim gradovima, cijene u navedenim gradovima mogu se smatrati natprosječno visokim. Naročito danas – u periodu postpandemijske krize.

Prema podacima s ove stranice, za bh. četveročlanu porodicu mjesečni troškovi bez najma procjenjuju se na 3.507 KM. Dok se mjesečni troškovi za pojedinca procjenjuju na 1.041 KM.

Troškovi života u BiH u prosjeku su 52,3 posto niži od troškova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). A cijene najma su izuzetno niske u usporedbi sa SAD-om. Budući da je prosječna cijena niža za čak 88,2 posto u usporedbi s američkim gradovima. Međutim, za naš standard – izuzetno su visoke, piše Bloomberg Adria.

Slijedi prosjek troškova u većim gradovima BiH.

Kada se razmotre mjesečni troškovi za četveročlanu porodicu u glavnom gradu BiH, bez uključivanja najma, iznose 3.780,2 KM. Dok su za pojedinca oko 1.126 KM. Sarajevo je čak 62,2 posto jeftinije od New Yorka. A to ga čini izuzetno privlačnim za turiste i one koji žele iskusiti život i europski šarm po povoljnim cijenama. Cijene za najam stambenih prostora su čak 93,1 posto niže u odnosu na ovu svjetski metropolu. prenosi

Cijene u jeftinijim restoranima obično se kreću oko 10 KM po obroku. Dok za večeru za dvije osobe treba izdvojiti oko 50 KM. Kad usporedimo period prije pandemije koronavirusa, cijene hrane u trgovinama su poprilično skočile.

Mjesečna karta za javni prijevoz iznosi otprilike 53 KM. Startna cijena za taksi vožnju iznosi 2,50 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh