BiH

Susret zvaničnika u Vladi KS sa premijerkom Kantona Stockholma Aidom Hadžialić

Premijerka Kantona Stockholma i bivša ministrica u Vladi Švedske Aida Hadžialić boravila je danas u Sarajevu, gdje se susrela sa zvaničnicima u Vladi Kantona Sarajevo, resornom ministricom Enda Pavić Pečenković, resornim ministrom Kenan Magoda, te zastupnicima u Skupštini KS Jelenom Pekić, Davor Čičić i Samir Avdić.

Sastanak sa Aidom Hadžialić / PR - Haber.ba

Tema razgovora bili su kapitalni projekti iz oblasti resornih ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo, te potencijali i dobre prakse koje ima Švedska, a koje se mogu implementirati na području Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka razmijenjena su iskustva i pozitivne prakse, koje imaju za cilj unaprjeđenje i poboljšanje procesa, kao što su razvoj infrastrukture, mehanizmi energetske efikasnosti, zelena tranzicija i prelazak na čiste, obnovljive izvore energije.

Važna tema o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je i mogućnost razvoja turizma i unaprjeđenja kulturne saradnje između Švedske i BiH. Naime, ovoga mjeseca turistička ponuda Kantona Sarajevo po prvi put je predstavljena na sajmu Seniormassan u Stockholmu.

Izdvojene su dobre prakse iskazane na području Kantona Sarajevo, poput utopljavanja javnih objekata, a govorilo se i o uspostavljanju novih avio-linija koje će Sarajevo direktno povezati s evropskim gradovima, poput Stockholma.

Jedna od tema je bila i unapređenje i jačanje sistema socijalne zastite. Švedska predstavlja model uređene socijalne demokratije i sistem socijalne zaštite koji funkcionira na principima „dobrog upravljanja“ na svim razinama vlasti, a počiva na visokom stepenu društvene solidarnosti i zaštite prava građana u riziku od socijalne isključenosti.

Upravo se švedski model države blagostanja i temelji na univerzalnosti socijalne politike i politici aktivnog tržišta rada.

Na sastanku je ocijenjeno da će se saradnja između Švedske i Bosne i Hercegovine u navedenim oblastima intenzivirati u budućnosti, te da će premijerka Kantona Stockholma Aida Hadžialić u skorije vrijeme ponovo posjetiti Sarajevo, gdje će nastaviti razgovore započete danas sa zvaničnicima u Vladi Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i program menadžeri Međunarodnog centra Olof Palme iz Švedske, Jonas Andersson i Emira Mešanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh