BiH

Pedesetak zastupnika iz zemalja članica EU podržalo otvaranje pregovora s BiH

Pedesetak zastupnika iz 16 nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije, među kojima i Hrvatske, poduprli su inicijativu da Europska unija s Bosnom i Hercegovinom ubrzano otvori pristupne pregovore što bi, smatraju, bilo poticaj za napredak te države

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe su na posljednjem zasjedanju u Strasbourgu uspjeli skupiti potporu brojnih kolega, među kojima su i zastupnici Davor Ivo Stier, Domagoj Hajduković, Zdravka Bušić te Marijana Petir, koja je tamo u poziciji zamjenice zastupnika.

Europska komisija trebala bi u studenom objaviti izvješće o napretku BiH u prošloj godini te ocjenu je li provedeno 14 prioriteta koji su postavljeni pred zemlju, što uključuje i izbornu reformu.

Ta ocjena bi, uz druge političke kriterije i procjene, trebala predstavljati temelj da Europsko vijeće u prosincu donese odluku hoće li odobriti Bosni i Hercegovini otvaranje pregovora s EU. Državni zastupnici iz BiH te brojni dužnosnici iz te zemlje lobiraju kako bi se to ostvarilo.

“Čvrsto vjerujemo da bi otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom predstavljalo jasan signal ohrabrenja i potpore za napredak. Takva odluka, u ovom ključnom momentu, također doprinosi miru i sigurnosti u regiji, kao i miru, stabilnosti i sigurnosti u cijeloj Europi”, stoji u dokumentu kojega su potpisali i brojni drugi zastupnici iz zemalja nečlanica Europske unije.

U priopćenju dostavljenom medijima iz Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe izražava se očekivanje kako će potporu zastupnika slijediti i vlade zemalja članica Europske unije, čije će vođe odlučivati o davanju zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh