BiH

Hoće li ove zime biti snijega?

Najveći potencijal za snježne padavine će biti iznad i oko alpskog područja, prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Evrope te naravno, nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije. A kod nas?

Snijeg - screenshot

Meteorološki servis Severe Weather Evrope objavio je svoju prognozu za zimu, a koja će, navode, biti pod uticajem pojave El Nino.

Pišu kako će najveći potencijal za snježne padavine biti iznad i oko alpskog područja, prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Evrope te naravno, nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije.

Naglašavaju da čak i da su modeli 100 odsto tačni, to ne znači da će takvi vremenski uslovi trajati tri mjeseca zaredom. Oni samo sugerišu kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

“ECMWF model se često naziva najpouzdanijim. Ali, nijedna dugoročna prognoza ne može se nazvati ‘pouzdanom’. To je zato što gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati u velikoj mjeri tokom dugog vremenskog perioda”, poručuju.

Prema ovom modelu se prognoziraju slabije snježne padavine u odnosu na prosjek, osim za dijelove centralne Evrope i Skandinavije. U decembru ih predviđaju samo na krajnjem sjeveru kontinenta.

Zato se u januaru očekuju snježne padavine u većini zemalja centralnog dijela Evrope.

Feburar pokazuje još veći napredak, a snijega bi moglo biti u većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnom i južnom.

No, gledajući kartu, moglo bi ga biti u sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni.

I drugi, UKMO model kojega vodi Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva daje slična predviđanja.

Ranije je Severe-Weather objavio kako bi zima u Evropi mogla biti vjerovatno toplija od prosjeka s hladnim periodima sredinom i krajem zime, prenosi Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh