BiH

U BIH SE OČEKUJE RAST BROJA OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

S dolaskom hladnijih mjeseci i sve većim vremenom koje provodimo u zatvorenim prostorima, raste zabrinutost zbog potencijalnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa.

Covid-19 - Ilustracija

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, Andrea Jurić, specijalistica epidemiologije, iznosi svoje stručno mišljenje o trenutnoj situaciji.

Jurić ističe da su u populaciji identificirane nekoliko podvarijanti omikron soja koronavirusa, a njihova zajednička karakteristika je njihova visoka zaraznost u usporedbi s prethodnim varijantama. Iako novi sojevi koronavirusa izazivaju infekcije koje često teže prema blažim simptomima, važno je napomenuti da i dalje postoje rizične grupe. Pacijenti s hroničnim oboljenjima i oni s prekomjernom tjelesnom težinom imaju povećan rizik od razvoja ozbiljnijih komplikacija.

Nedavno je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljen pacijent s težim oblikom koronavirusa. Ovaj događaj označava povratak ozbiljnijih slučajeva nakon što je pandemija djelomično splasnula.

NOVI SOJEVI

Stoga, iako se suočavamo s novim sojevima virusa, važno je ostati oprezan i pridržavati se preventivnih mjera kako bismo smanjili rizik od zaraze i daljnjeg širenja virusa. S obzirom na nadolazeću zimsku sezonu, odgovornost prema vlastitom i tuđem zdravlju nikada nije bila važnija.

Radi se o prvom slučaju upale pluća kod pacijenta zaraženog virusom COVID-19 nakon završetka pandemije.

OČEKUJE SE RAST OBOLJELIH

U narednom periodu očekuje se lagani rast broja oboljelih, ali ni u kom slučaju i pune bolnice kao u ranijim valovima.

Simptomi su klasični. Imate kašalj, curenje iz nosa, povišenu tjelesnu temperaturu, a kliničkom slikom dominira teška malaksalost. Blaga klinička slika zbunjuje ljekare, ali pacijenti se žale na jaku iznemoglost. Preporuka je suportivna terapija, skidanje temperature, uzimanje lijeka protiv kašlja… To su još blagi simptomi da bi se uključili kortikosteroidi – ističe dr. Andrea Jurić.

Osobama s težim oblikom koje se prime na infektivne odjele uključuju se kortikosteroidi, antibiotici i ostala terapija, piše Avaz.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh