BiH

Lideri u Mostaru: Pomaka ima, ali konkretnih rješenja još ne

Čelnici domaćina HDZ-a BiH, Trojke i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktualnim temama u zemlji. Jedna od tema, bili su kadrovski problemi.

Sastanak u Mostaru / PR - Haber.ba

– Jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva u Ujedinjenim narodima predstavlja sebe i duboko vrijeđa institucije BiH i tako krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama Zakona koji je u proceduri u Parlamentu, na način da niko ne može iznositi svoja stajališta u ime BiH, izjavio je Dragan Čović.

Pohvalio je atmosferu na sastanku, kazavši da je on protekao u dobroj atmosferi.

Nermin Nikšić je pohvalio nivo spremnosti za razgovor i kompromis. Vjeruje da samo u takvom ozračju Bosna i Hercegovina može prema naprijed.

– Napravili smo određene iskorake i primakli se rješenjima, iako postoje različiti pogledi na probleme.

Želja nam je da pokušamo ispuniti što je moguće više uslova na putu ka Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina bi u tom slučaju imala priliku više participirati predpristupnim fondovima. Nije u pitanje takmičenje reprezentacija, smatram da bi, ko god da od nas trojice izgubi, izgubila i BiH. Svaki pedalj naprijed je u interesu građana, naveo je Nikšić.

Milorad Dodik je bio iskreniji od Čovića i Nikšića, kazavši da ništa konkretno ni danas nije dogovoreno, ali i da pomaci ipak postoje.

– Jedan od problema o kojem smo govorili je rad CIK-a BiH. CIK je sumnjivo izabran i ne u skladu sa zakonom. Zakon se mora promijeniti i radimo na tom pitanju. Očekuju nas teška pitanja izborne reforme. Razgovaramo i o izmjenama i omogućimo preduslove za formiranje CIK-a. Što se tiče Suda BiH, godinama smo upozoravali na činjenicu da je formiran nelegalnim odlukama visokog predstavnika.

Trebamo pristupiti novom odlučivanju o tome. Imamo dogovor da treba da se na nivou Suda BiH formira Apelaciono vijeće. Smatramo da sjedište tog Vijeća treba biti u Banjoj Luci. Bošnjačka strana se s tim ne slaže. Što se tiče Ustavnog suda, mi smo dostavili prijedloge za radnu grupu, te još uvijek čekamo prijedloge bošnjačkih predstavnika. Trebamo održati atmosferu razgovora, izjavio je Dodik.

Ovog puta je i on pohvalio atmosferu na sastancima. Prije tri mjeseca je upravo lider SNSD-a na istom sastanku psovao genocid i priredio skandal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh