BiH

Ruska ambasada u BiH: “Učešće članova Predsjedništva na Samitu krimske platforme je otvoren neprijateljski čin”

Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je povodom učešća pojedinih članova Predsjedništva BiH na Samitu krimske platforme da prisustvo ovakvim skupovima doživljava kao otvoreno neprijateljski čin.

Iz Ambasade su istakli da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, prije svega pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom Poveljom UN-a i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

U saopštenju se ističe da je odluka naroda Krima konačna i neopoziva, te da je status Krima i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.

“Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, naglašava se u saopštenju.

Nakon pozorišnog učešća na komemorativnim događajima u Buči, gdje su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, prikazale masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, Ambasada Rusije toplo preporučuje bh “zastupnicima pravde” da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.

“Uzimamo u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH. Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, naglašava se u saopštenju Ambasade Rusije.

U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da “BiH time izražava podršku Ukrajini” nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bh poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za noćni voz“, napominju iz Ambasade Rusije.

Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, Ambasada Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića rekao je na Trećem samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu da je Krim Ukrajina i završio obraćanje pozdravom “Slava Ukrajini”, prenosi SRNA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh