BiH

Više stotina građana iz raznih dijelova BiH u Jablanici: Ne damo djecu!

Više stotina građana iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stigao je danas u Jablanicu na proteste kako bi podržali Enisu Klepo koju je, kako je navela, brutalno pretukao vlasnik hotela Jablanica jer je tražila platu. Nakon što su se okupili, održan je kratki performans o nasilju nad ženama, a potom je počela mirna šetnja.

protesti -N1

Nažalost, tvrde organizatori, ovo nije prvi slučaj kršenja radničkih prava i mobinga u Jablanici.

Mnogi građani odgodili su svoj odmor kako bi prisustvovali ovom protestu. Nadaju se da će nadležne pravosudne institucije uraditi svoj posao.

Enisa Klepo, mlada i hrabra djevojka, je pretučena 1. augusta na svom radnom mjestu u hotelu Jablanica kada je dala otkaz i tražila svoju plaću za mjesec juli koji uredno uradila. Odlučila se na hrabri korak i prijavila nasilje s ciljem da se više nikome ne dogodi.

Zejna Šanjević Kussmaul iz Udruženja žena iz Mostara kazala je kako je u ovom trenutku u mnogim gradovima BiH u toku isti protest. organizoale su ga, kaže, kolegice koje nisu mogle biti u Jablanici danas.

“Ovim priča ne staje, ovo je samo početak. Dužni smo svi da skrećemo pažnju, da ovakve stvari postoje, a niko ništa ne radi. Ovo je prilika da malo ohrabrimo žene koje svašta trpe u svojim životnim i radnim sredinama, a nemaju snagu kao Enisa da javno progovore. Ljudsko dostojanstvo je degradirano i to mi najviše smeta. Sretna sam što nas je ovdje večeras ovako puno”, kazala je Šanjević Kussmaul.

Protestima prisustvuje i veliki broj muškaraca, među kojima je i dosta mladih. Pročitani su i zahtjevi nadležnima.

“Prvi zahtjev je hitno i ubrzano postupanje u slučaju nasilja nad Enisom Klepom. Krivična odgovornost za nasilnika i saučesnike u nasilju te brzo i transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom. Tražimo pooštravanje kazni za počinitelje nasilja nad ženama. Pozivamo sve nadležne inspekcije da redovno vrše inspekcijske nadzore, da konačno počne s radom Zavoda za besplatnu pravnu pomoć HNK, pristup kvalitetnoj psihološkoj pomoći za žrtve nasilja, dosljednu primjenu Zakona o radu FBiH i izmjenu toga zakon kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima te temeljita istraga svih slučajeva nasilja na radnom mjestu da se identificiraju počinitelji i snose sankcije”, naveli su.

Potom su izvikali: “Tražimo zatvor za nasilnike, ne damo djecu!”.

“Nasilnici moraju snositi posljedice”, “Nasilnicima je mjesto u zatvoru”, “Enisa, Jablanica je uz tebe”, “Nema opravdanja za nasilje nad ženama” – samo su neke od poruka koje na transparentima drže žene.

“Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”, naveli su organizatori – Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

Protestima prisustvuje veliki broj građana, a podršku su pružili i federalni ministar rad i socijalne politike Adnan Delić te Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića koji se godinama bori za pravdu za svog sina.

Podsjetimo, Enisa Klepo je zadobila teške povrede oka, ali i prelome kostiju lica.

“Oporavak će trajati 10-15 dana. Izbjegla sam operativni zahvat jer kada sam hospitalizirana mislili su da to bez operacije i plastičara neće moći proći, ali imam čvrste kosti lica te nije došlo do velikih i dubokih preloma. To su mali prelomi koje će zarasti sami od sebe. Imam terapiju, koristim kapi, mast”, istakla je Klepo za N1 uoči protesta. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh