BiH

Ambasada SAD: Snažno osuđujemo prijetnje upućene MC Srebrenica

Ambasada SAD se oglasila na Twitteru povodom nedavnih prijetnji upućenih uposlenicima Memorijalnog centra u Srebrenici.

pressmedia,

Sjedinjene Države osuđuju prijetnje i djela zastrašivanja protiv Srebrenica MC i njegovog osoblja u vezi s njihovim radom na godišnjem “Izvješću o poricanju genocida u Srebrenici” Centra. Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje. Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije, stoji u saopćenju Ambasade.

Oni su naglasili da:

I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenje. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini.

Glorificiranje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine, razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život, naglasili su u saopćenju, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh