BiH

Rosensaft: “Sve žrtve su znale da neće preživjeti iz smijeha njihovih egzekutora, ne smijemo to zaboraviti”

Na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici obratio se i potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, Menachem Z. Rosensaft, koji je poslao poruku majkama Srebrenice, preživjelim, delegaciji i članovima Predsjedništva BiH.

Menachem Z. Rosensaft - vijesti.ba

“Ono što nikada nećemo znati, a možemo samo zamisliti, je praznina i tišina na sve neodgovorene molitve. Sve žrtve su znale da neće preživjeti, znale su iz smijeha njihovih egzekutora. Njihove majke, sestre i kćeri znali su da su im sinovi, braća i očevi oteti iz njihovih ruku i da se vratiti neće. Znale su to iz požude bosanskih četnika”, započeo je Rosensaft, te nastavio:

“Ovo mora da se pamti, da se istinski pamti. Moramo pamtiti jednog po jednog – dok ne osjetimo agoniju više od 8.000 puta. Sjećamo se silovatalja, egzekutora koji su ubili dječaka, obeščastili žene i djevojke Bošnjakinje, šutnuli i udarili dijete. Ne može biti oprosta, nema iskupljenja nikada, nema izgovora za premlaćivanje nenaoružanih dječaka i muškaraca”.

Menachem Z. Rosensaft je istakao da su sve žrtve genocida naša savjest i kompas. Ako ih zaboravimo, naše će duše postati kamen, dodao je Rosensaft, koji se potom prisjetio Nine Ćatića.

“Mladi radio-amater Nino upozorava kako Srebrenica postaje masovna klaonica. U svom posljednjem obraćanju hoće li iko doći i svjedočiti tragediji u Srebrenici, jer ovdje ljudi nestaju?! Potom i sam kreće u slobodu, ali, i on nestaje”.

Obratio se i svim negatorima genocida…

“Nalazite izgovore za navedeno – vama koji veličate ratne zločine i negirate genocid, vama čije riječi danas ubijaju mrtve opet i iznova, postajete pomagači etničkog čišćenja. Niko ne može i ne smije nikada negirati da su ubijeni i zaklani jer je njihov poslanik bio Muhammed”, zaključio je Rosensaft, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh