BiH

Dunja Mijatović: Krajnje je vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja genocida u Srebrenici

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović apelovala je danas da je krajnje vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Mijatović je naglasila u videoporuci da je genocid u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, mračno poglavlje u zajedničkoj historiji Evrope.

– Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, to je historijska činjenica, pravno utvrđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju i neće da znaju za genocid, a neki ga čak i poriču. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regionu, poručila je Mijatović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh