BiH

KLANJAN BAJRAM-NAMAZ U GAZI HUSREV-BEGOVOJ DŽAMIJI U SARAJEVU

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.
„U našem vremenu, moramo svi ponešto žrtvovati, poput Ibrahima, a.s., kako bismo uspostavili vrijednosti na kojima ćemo utemeljiti svoj život i život svoje zajednice. Podjele i izolacija kojima sada svjedočimo neće nas spasiti. One samo povećavaju sebičnost koja dalje otvara ponore straha i netrpeljivosti među nama. Moramo izaći iz začaranog kruga naših zabluda da nam je drugi preči od nas samih“, poručio je, između ostalog, u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je na​glasio i da „našu lađu na uzburkanom moru nije moguće uvesti u mirnu luku bez zajedničkog truda, bez davanja drugom i prihvatanja od drugog, bez uspostave pravde koja će osigurati jednakost i poštovanje za sve, a posebno za najslabije među nama“.
„Davno je bilo vrijeme da se nauči važna lekcija o zemlji u kojoj živimo: neće biti mira ukoliko se budu sklapali savezi jednih protiv drugih, jer takva savezništva samo će povećati patnju i podjele. Samo ako se svi držimo zajedno možemo biti na dobitku“, akcentirao je reisul-ulema u obraćanju prisutnim vjernicima.
Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
„Kako nas uči naša duhovna tradicija, sveta dolina Mekka i prva kuća Božija podignuta radi našeg ibadeta datira još od Ademovog silaska na zemlju. Bez sumnje je Ibrahim, a.s., po Božijem nahodu, nastanio u pustoj dolini Mekki.

Ibrahim, a.s., je pokazao svoju spremnost na žrtvu, a bio je Allahov prijatelj. Valorizirajući kazivanja o Ibrahimu i njegovoj ulozi u uspostavljanju tevhida, islamski učenjaci imaju stav da je on obnovitelj vjere u Boga. Nakon što je iskušao njegovu poslušnost, Bog je Ibrahima učinio uzorom u vjeri“, kazao je, između ostalog, Pleh.
Vjernici su iskazali radost zbog dolaska jednog od najvećih praznika, ističući da će radost ovog dana podijeliti sa svojim porodicama i prijateljima.
Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.
Nakon bajram-namaza u svim džamijama organizira je sergija za djecu Republike Turske i Sirije. Sredstva prikupljena na ovoj sergiji bit će utrošena u obnovu dječijih vrtića i škola u Republici Turskoj i Siriji, koje su prije nekoliko mjeseci pogođene razornim zemljotresima.
Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice od 9.00 do 14.00 sati biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme.
Važnost Kurban-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana, kao i ibadet hadža. Kurban-bajram traje četiri dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh