BiH

“Mađarska firma tuži BH gas, ne mogu biti dio Južne interkonekcije”

Plin - Energetika-lj.si

Nakon rasprave o predloženom dnevnom redu na drugoj sjednici u aktuelnom mandatu Doma naroda Federalnog parlamenta, dnevni red je usvojen bez rasprave o zakonima o energetici. Na zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića o njima se danas neće raspravljati.

Irfan Čengić je ranije optužio i HDZ i Predstavnički dom FBiH da opstruiraju raspravu u Domu naroda o zakonima o energetici, posebno pitanje Južne interkonekcije. Damir Džeba iz HDZ-a je rekao kako su takve konotacije neutemeljne.

“Niti je premijer Nikšić iz HDZ, niti predsjedavajuća Zastupničkog doma Lakić. Ono što dolazi iz HDZ-a djelovanjem kroz Klub je konkretna rasprava o energetskim zakonima i imamo čak pripremljene amandmane na te zakone. Ako smo rekli da će se o tim zakonima raspravljati prije svega u Zastupničkom domu kako bi vidjeli kakvi su amandmani u tom domu doneseni, na isti načim smo htjeli takvu sjednicu održati na Domu naroda o ovim zakonima. Premijer Nikšić je to danas povukao, a vjerujem da ćemo za desetak dana o tome raspravljati”, rekao je.

Rekao je da je nezadovoljan prijedlogom da cijeli proces oko distribucije Južne interkonekcije vodi kompanija BH gas.

“Nama je neprihvatljitvo i to da cijeli proces nosi kompanija BH gas. Posebno zbog afere koji je mađarski transpoter plina tužio BH gas i Energoinvest, teVladu BiH u Cirihu za 23 milona dolara. Dati BH gasu da vodi projekat za nas nije prihvatljivo i nemoguće je iskorititi vlastitu korist kako se želi nametnuti HDZ-u u kritici ambasadora Murphyja. Prihvatili bi i to da se stvari promijene u BH gasu i da vode taj proces. Osnivanjem nove firme bila bi uključena Vlada FBiH, kantoni i opčine”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh