BiH

Saša Magazinović: Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu približavamo se EU standardima

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) izrazio je zadovoljstvo nakon što su delegati Doma naroda PSBiH jednoglasno usvojili izmjene Zakona kojim je ukinut PDV na doniranu hranu, ističući da je to primjer kako se poslanici i delegati mnogu dogovoriti oko mnogo drugih stvari.

Delegati u Domu naroda su sa 13 glasova za usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu, a Predstavnički dom je ranije također jednoglasno usvojio iste izmjene.

Magazinović je kazao da se ne može sjediti kada je neki zakon jednoglasno usvojen u oba doma PSBiH, a pored neosporne vrijednosti usvajanja ovog zakona, u humanitarnom i ljudskim smislu, njemu je jednako velika činjenica da je parlament oko određenih pitanja imao konsenzus.

Stava je da postoji mnogo pitanja oko kojeg se poslanici i delegati mogu dogovoriti, nego onih oko kojih ne mogu, ali napominje da ovo pitanje zaslužuje afirmaciju, jer postoji mnogo drugih pitanja koja se mogu riješiti.

Magazinović je pojasnio da ove dopune Zakona svrstavaju BiH “rame uz rame” s Evropskom unijom, Njemačkom, Francuskom i Hrvatskom, gdje oni koji doniraju hranu ne moraju platiti PDV.

– Oni koji doniraju hranu bivaju kažnjeni. Ogromne količine hrane, do 130.000 KM godišnje se bace, jer je isplativije, nego je donirati i platiti 17 posto – pojasnio je.

Tvrdi da će krajnji korisnici i javne kuhinje imati veliku korist od tog zakona, jer se u hiljadama mjeri broj ljudi u stanju potrebe. Također, istakao je da će gradovi i općine imati mnogo koristi od izmjena ovog zakona, jer su one te koje izdvajaju novac za javne kuhinje.

– Sada će biti mnogo više hrane, jer će biti donirala, a novac koji je namijenjen za kupovnu može biti usmjeren na nešto drugo. Benefite će imati i privrednici – dodao je.

Prema proceduri, zakon će biti prvo objavljen u Službenim novinama, nakon čega ostaje 60 dana da Uprava za indirektno oporezivanje napravi sistem, koji neće dozvoliti zloupotrebe.

Pohvalio je saradnju sa UIO, ističući da su mnogo vremena potrošili na pregovore sa svim relevantnim osobama, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh