BiH

Miroslav Lajčak: Situacija u BiH još uvijek jako komplicirana

U zemljama jugoistočne Evrope pada podrška ulasku u EU jer stanovnici smatraju da ih ona ne želi prihvatiti.

Miroslav Lajčak - Twitter

Rekao je to u intervjuu za Hinu Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU-a za zapadni Balkan.

“Situacija u BiH je još uvijek jako komplicirana. Fundamentalna stvar je od kuda dolazi legitimitet, što bi trebala biti razlika u odgovornosti i nadležnosti između državne razine i one entiteta. Vidimo različita tumačenja u Sarajevu i Banja Luci te brojna neslaganja temeljem razlika u tim interpretacijama”, rekao je Lajčak koji je od 2007. do 2009. Bio visoki povjerenik međunarodne zajednice u BiH.

Dodaje da se potrebno dotaknuti funkcionalnosti države.

“Vidimo također i pozitivne elemente, Vijeće ministara je formirano jako brzo, znatno brže nego prilikom prijašnjih izbora. Bitno je da odluke donose sva tri konstitutivna naroda. BiH također mora pronaći ulogu i za one narode koji nisu konstitutivni, kako bi se osiguralo da nitko nije diskriminiran temeljem svoje etničke pripadnosti”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh