BiH

VIJESTIDRUŠTVO VAŽAN MJESEC ZA MUSLIMANE: RAMAZAN, NAJDRAŽI GOST PRED VRATIMA

Ramazan, mjesec posta ove godine počinje 22. marta u srijedu navečer, dok je prvi dan posta 23. mart.

To je odabrani mjesec pročišćenja duha, uma i tijela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih tjelesnih uživanja.

Ramazan službeno počinje prethodne večeri nakon zalaska sunca kada počinje novi dan po islamskom kalendaru.

Teravih namaz

Tokom ramazana obavlja se teravih namaz. To je namaz koji je sunnet, odnosno ono što je posljednji poslanik Muhammed a.s. činio a što trebaju muslimani da slijede.

Prvi teravih namaz klanjat će se 22. marta ove godine.

Noć Kadr

Zbilja, Mi smo da počeli objavljivati u noći Kadr! A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci! Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, u njoj silaze zbog odluke svake, u njoj je spas sve dok zora ne svane ( Kur’an, sura El-Kadr – Noć Kadr 1-5) – jedan je od ajeta u Kur’anu.

Zbog toga se smatra da je Kur’an nastao u ovom mjesecu.

Učenje mukabele

Tokom ramazana mnogi se posvećuju ibadetu i učenju Kur’ana. U mnogim džamijama se praktikuje učenje mukabele. Mukabela predstavlja zajedničko učenje i čitanje Kur’ana. Jedna osoba ga čita dok drugi slušaju.

Vjernici ustaju ujutru na sehur što predstavlja doručak i doručkuju do određenog minuta.

Potom nastaje post, koji se perkida kada se čuje ezan za akšam, kada nastupa Iftar. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh