BiH

Udruženje logoraša Stolac: Umjesto pokajanja za UZP, zločini u koncentracionim logorima se veličaju

Koštana bolnica, Stolac - PR/Haber.ba

Povodom informacije u medijima da su započeli radovi na “Muzeju HVO-a”, u kasarni “Stanislav Baja Kraljević”, gdje je tokom devedesetih bio zloglasni koncentracioni logor Heliodrom, reagovali su iz Udruženja logoraša Stolac.

“Nakon što je 29. novembra 2017. donesena međunarodna pravosnažna presuda tzv. hercegbosanskoj Šestorki za Udruženi zločinački poduhvat, žrtve tog zločina ponadale su se da dolazi vrijeme pokajanja i potrebe da se sve strukture, prvenstveno one političke, ograde od zločinačkog naslijeđa. Pet godina kasnije, nažalost, svjedoci smo da su presuđeni zločini platforma na kojoj ti isti politički mentori, na falsificiranoj historiji, žele graditi budućnost u Bosni i Hercegovini, što može biti samo osnova za nove sukobe. Svjesni smo činjenice da je formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2005. godine utemeljena i 1. pješačka pukovnija OS BiH, koja baštini naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane, ali graditi muzej na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Helidrom, gdje je bio Centralni zatvor, vojsci koja je organizovala taj zločin, direktno je pljuvanje u lice žrtvama i njihovim porodicama. Ovo predstavlja silovanje istine i umjesto pokajanja za UZP, zločini u koncentracionim logorima pod političkom vlašću HDZ-a BiH danas se veličaju. Posebno je sramna i uloga Ministarstva odbrane naše države koja će sufinansirati ovu civilizacijsku sramotu. Činjenica je da je tu bio konc logor za Bošnjake i samo se treba zapitati šta bi svjetska javnost učinila da neko u logoru Dachau pored Minhena napravi muzej nacističkom Wehrmachtu. Mi se tome žestoko protivimo i nećemo mirno posmatrati da nas neko ponovo ponižava”, poručili su iz Udruženja logoraša Stolac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh