BiH

Bh. spasilac koji je udomio mačku dao joj ime po djevojčici koja je spašena nakon 248 sati

Mačka Aleyna ostat će u sjećanju članova tima Federalne uprave civilne zaštite kao simbol stradanja turskog naroda, ali i života.

mačka - Twitter

Slučajno je došla do kampa bh. spasilaca koji su odlučili da je povedu sa sobom u Bosnu i Hercegovinu.

Sabahudin Spahović (49), član USAR tima Federalne uprave civilne zaštite, kući se iz Turske vratio s mačkom, koju je nazvao po djevojčici koja je nakon 248 sati spašena iz ruševina.

Spahović je bio dio tima koji se među prvima uputio u Tursku nakon razornih zemljotresa, kako bi pomogli u traženju i spašavanju ljudi ispod ruševina. Na terenu je bio osam dana.

Već sedam godina je pripadnik Federalne uprave civilne zaštite. Radi kao inspektor kontrole kvalitete procedura sigurnosti u deminiranju, a pored toga radi u različitim spasilačkim timovima unutar ove institucije.

Kako je naveo u razgovoru, teren u Turskoj je bio među najtežima u njegovoj dosadašnjoj karijeri i životu, a susretao se sa različitim situacijama, među kojima je bio i rat u Bosni i Hercegovini.

“Vidjeli smo slike apokalipse. Područje koje smo prošli u vozilima i helikopterima bilo je jako užasavajuće gledati. U svojoj karijeri koja je poprilično duža od onog koliko radim u FUCZ-u, na polju spašavanja i potrage za ljudima, a to je nekih 15 godina, nikada nisam imao situaciju kakva je bila sada u Turskoj.

Jedne večeri, oko dva sada poslije ponoći, prišao nam je čovjek koji je molio da mu pronađemo porodicu. U jednom momentu smo pronašli patiku od njegovog djeteta koju smo mu dali. Isticalo je vrijeme naše smjene, radili smo po 12 sati, na samom polasku okrenuo sam se i vidio čovjeka kako sjedi na gusjenici bagera i plače. Taj momenat sigurno nikada neću zaboraviti. To je nešto što mi je najteže palo tokom boravka u Turskoj iako je bilo raznih scena”, kazao je Spahović.

Međutim, mačka koju je sasvim slučajno našao i poveo sa sobom u Bosnu i Hercegovinu, bila mu je svijetla tačka tokom povratka u svoju domovinu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh