BiH

Za bebe na selu poticaji 1.000 maraka

Pravo na ova sredstva imaju registrirana poljoprivredna gazdinstva, komercijalna ili nekomercijalna, a zahtjev za isplatu podnosi se najkasnije do 31. oktobra.

Beba - depositphotos

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske povećalo je novčana izdvajanja za novorođenčad na selu sa dosadašnjih 500 na 1.000 KM, piše Agroklub.ba.

Ova mjera predviđena je članom 83. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela kojim su propisana sredstva podrške za izvanredne potrebe i pomoći korisnicima poticaja za prevaziaženje problema socijalne i ekonomske održivosti.

Korisnik poticaja podnosi zahtjev uz koji prilaže uvjerenje iz matične knjige rođenih, samo za djecu rođenu u obračunskom periodu, kao i uvjerenje o prebivalištu (CIPS). Visina podsticajnih sredstava isplaćuje se u iznosu od 1.000 KM po rođenom djetetu“, navedeno je dokumentu koji je jučer stupio na snagu.

Pravo na ova sredstva imaju registrirana poljoprivredna gazdinstva, komercijalna ili nekomercijalna, a zahtjev za isplatu podnosi se najkasnije do 31. oktobra ove godine.

Naknadu za novorođene bebe na selu resorno ministarstvo je u pravilnik prvi put uvrstilo 2020. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh