BiH

KLIMATOLOG ĐURĐEVIĆ OTKRIO SUROVU ISTINU O VREMENSKIM USLOVIMA KOJI NAS OČEKUJU: Zapamtićemo ovu zimu, ali ne kako smo mislili

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže za RTS da se u prognozama ne vidi prava zima ove godine, kao i da su probijeni temperaturni rekordi – 30. decembar i 1. januar bili su najtopliji do sada, a decembar najtopliji mjesec u Beogradu od kada se vrše mjerenja.

Vladimir Đurdjević - Novi

Ako se nastavi trend povećanja temperature, u naredne dvije-tri godine proživećemo „najtopliju godinu do sada“, upozorava Đurđević. Međutim, čak i takva godina će u budućnosti biti „jedna od najhladnijih“ koju ćemo doživjeti, jer nas čeka sve toplija klima, dodaje.

„Čuvena rečenica sneg je iznenadio putare, izgleda da će važiti i za planine, a ne samo za niže predele“, kaže Vladimir Đurđević. „Nažalost, sneg postaje sve ređi u našim krajevima i svake godine deluje da ga sve duže i duže čekamo. I ovih prethodnih godina je zaista bilo neuobičajeno u tim smislu, tako da i trenutno stanje je prilično neuobičajeno i nestandardno da u januaru nema tih akumulacija i ozbiljnijih količina snega“, navodi Đurđević i dodaje da zbog toga trpi i zimska turistička sezona.

Ukazuje da će ovih dana biti nešto malo snijega. „Biće do 30 centimetara možda maksimalno, a u nižim krajevima tek nekoliko centimetara snega koji će se zadržati nekoliko dana“, dodaje.

„Već za vikend možemo da očekujemo temperature oko 10 i iznad 10 stepeni, tako da posle ovog kratkog relativno zimskog vremena, ponovo ćemo biti u nekom toplijem režimu u narednih desetak dana“, objašnjava Đurđević, koji je nedavno dao svoju prognozu za zimu.

Ističe da se klima na planeti promijenila, a ta promjena se prvenstveno odnosi na to da je danas cijela planeta u prosjeku toplija za 1,2 stepena nego u periodu prije početka Industrijske revolucije.

Ukazuje da je decembar u Beogradu bio najtopliji mjesec do sada, kao i da je prosječna decembarska temperatura bila za oko četiri stepena viša od prosjeka.

„Gledana cela teritorija Srbije, ovo je bio drugi najtopliji decembar do sada“, naglašava Đurđević.

Ističe i da su u zapadnoj, istočnoj, čak i u sjevernoj Evropi probijeni mnogi rekordi. „Cela 2022. godina je bila najtoplija ikada izmerena i u Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Nemačkoj, a probijeni su rekordi za neke unutar mesečnih rekorda kao što je maksimalna temperatura izmerena u decembru u nekim zemljama i to za pet do šest stepeni“, navodi Đurđević.

Ističe i da je u Beogradu 30. decembar bio najtopliji do sada, kao i 1. januar, dok je 31. decembar izjednačio rekord sa 31. decembrom 2009. godine.

„Ove godine koje smatramo toplijima biće neke od najhladnijih godina u kojima smo živeli“.

Navodi da širom planete imamo sve više rekorda.

„Često se u poslednje vreme probijaju velike vrednosti, čak za po nekoliko stepeni. To je slika današnje klime. Nažalost, to će se nastaviti, tako da neke moje kolege se šale da će biti vest da je sneg pao i da treba da razumemo da ove godine koje smatramo toplijima biće neke od najhladnijih godina u kojima smo živeli. Kada budemo na sredini 21. veka, 2022. godina će biti jedna od nahladnijih godina koja se desila“, upozorava Đurđević.

Naglašava da je jedini način da se sve zaustavi u granicama koje su prihvatljive – prestanak korištenja fosilnih goriva.

„Treba da prestanemo da koristimo ugalj, naftu i gas. Da prestanemo da dodajemo ugljen-dioksid u atmosferu i u tom smislu će se klima stabilizovati i ostaćemo u toplijem režimu, ali se on neće pogoršavati i nećemo ići ka sve toplijem“, navodi. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh