BiH

Šta za bh. građane znači ulazak Hrvatske u Šengen?

Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora i od 1. januara ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnom prostoru.

Sve će to donijeti određene promjene na granicama. Ulaskom Hrvatske u šengen očekuje se da će se promjene najviše odnositi na bh. privredu i privrednike. Iz VTKBiH kažu da se 72 posto naše robe izvozi na tržište EU, od toga 90 posto preko granice s RH.

S RH brojimo 50 graničnih prijelaza, od toga je 30 za robe i putnike, a 20 je pograničnih prijelaza, koji se koriste najviše u turističkoj sezoni. Oni sada u ovoj fazi nisu važni koliko granični prijelazi na kojima posjedujemo potpunu kontrolu svih roba. To su tačke na kojima možete raditi fitosanitaciju i veterinarske preglede.

Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković kaže da su s kolegama iz Hrvatske privredne komore sve vrijeme na vezi, razmjenjuju podatke i informacije o tome šta naše građane, zapravo prijevoznike, očekuje.

Ona uvjeravanja koja smo dobili putem i njihovih carinskih tijela jesu da se neće puno toga promijeniti kada su u pitanju vrijeme kontrole i čekanja na granici.

Naime, već prije pola godine uspostavljeni su određeni režimi na granici s RH, prema kojima možete prenijeti određenu količinu roba. Već su nas lagano pripremali na onaj slijed događaja koji se dešava, a da to ne bilo preko noći. Drugi dio svega toga je posebno zanimljiv, a to je uvođenje sistema ETIAS. Brzina kretanja roba će se povećati kada prijeđete granicu RH, onda više nemate granica unutar EU – kaže Vuković.

Kaže da ne očekuju u ovoj fazi velike probleme, no da bi se adekvatno pripremili, očekuju da će i kompanije savjesno i navrijeme pratiti događanja. VTKBiH je na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima da pomogne oko upisa u sistem ETIAS. Radit će i neke edukacije, razmjenu iskustava, te pravovremeno podijeliti sve informacije s privrednicima. Očekuje se da sistem ETIAS stupi na snagu u toku 2023. godine.

ETIAS je kao baza i aplikacija za putnike koji putuju na području EU, to je jedna mala sigurnosna provjera. Ona vam vrijedi tri godine. Neko želi da zna ko je sada ušao u zemlju, jer RH je sada ta prva granica, ona će to morati raditi za sve nas. U tom kontekstu bi bilo dobro da ljudi prije takvih putovanja, s obzirom na to da transportni sektor i ozbiljne kompanije planiraju isporuke roba navrijeme i navrijeme apliciraju na ETIAS. Dakle, jednostavno je, radi se o pravovremenosti. Ne možete baš doći na granicu i reći: ‘Ja bih danas popunio taj formular’, jer se radi o prikupljanju biometrijskih podataka. Naravno, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i GDP direktivama EU. Prema tome, tu nema problema, ali je jedna velika obaveza – ističe Vuković.
Kada je riječ o izvozu, u VTK-u su uvjereni da će sve ići svojim tokom. Napominju da naša zemlja ima najveću vanjskotrgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

Mi smo prešli 5,5 milijardi KM i to je naša zemlja s najvećim postotkom pokrivenosti uvoza izvozom. Dakle, jednostavno tu ne bi smjelo biti problema, jer koliko god nam je interes da izvezemo robu u RH, toliko njihovu robu uvozimo u BiH. Dakle, obostrana je ljubav kako bi se reklo. Prema tome, svi ćemo raditi na otklanjanju bilo kakvih nedoumica i problema – zaključuje Vuković, prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh