BiH

Sud naložio da se djeci u Konjević Polju omogući učenje bosanskog

Osnovni sud u Srebrenici naložio je Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević Polju, da omogući đacima bošnjačke nacionalnosti izučavanje bosanskog jezika i latiničnog pisma.

Škola se nalazi u opštini Bratunac, na području bh. entiteta Republika Srpska.

“Navedenom presudom sud je u cjelosti usvojio tužbeni zahtjev tužilaca, te je utvrđeno postojanje diskriminacije i naloženo njeno otklanjanje”, navodi se u odluci Osnovnog suda donesenoj 19. decembra.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju se može izjaviti žalba Okružnom sudu u Bijeljini, a tužioci su roditelji djece u ovoj školi.

“Ovo je još jedna od mnogobrojnih sudskih odluka koju smo mi dobili od 2013. godine do danas, a koje se odnose na diskriminaciju naše djece od resornog ministarstva Republike Srpske i Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Konjević Polja. Ovo je veoma jedna hrabra odluka suda, za nas istorijska. I ranije smo dobijali presude u našu korist, ali se one nisu ispoštovale. Očekujem da će se slično desiti i ovog puta”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Muhizin Omerović, predstavnik roditelja učenika iz Konjević Polja.

Od 2014. godine do danas djeca pohađaju školu u Novoj Kasabi, na istoku BiH po nastavnom planu i programu entiteta Federacija BiH.

Borba za prava djece povratnika u Konjević Polju u Republici Srpskoj traje od 2013. godine kada djeca bošnjačke nacionalnosti nisu krenula u školu, jer su se njihovi roditelji pobunili što im nije omogućena nacionalna grupa predmeta.

Njihova profesorica na nastavu je dolazila iz Srbije i predavala ekavicom srpski jezik u školi u kojoj su sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Ustavni sud BiH je 23. juna prošle godine poništio presudu Vrhovnog suda Republike Srpske kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijela je grupa roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici.

Vrhovni sud RS još nije proveo odluku Ustavnog suda BiH.

Bivši potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić poslao je u septembru 2021. godine pismo Kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH, u kojem je ukazao na probleme s kojima se suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh