BiH

Danas odluka o kandidaturi BiH za ulazak u EU, dio članica smatra da nisu ispunjeni uvjeti

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je potrebu ‘ubrizgavanja pozitivnog zamaha’

Ministri za europska pitanja 27 zemalja EU-a na sastanku u utorak u Bruxellesu trebaju odlučiti o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što bi bila prva faza dugog procesa pristupanja te balkanske zemlje. Pozitivna odluka – koja zahtijeva jednoglasnost – čini se mogućom, kažu diplomatski izvori, tjedan dana nakon summita u Tirani na kojem je EU “ponovno potvrdila svoju predanost” izgledima za integraciju zapadnog Balkana u blok.

Dio članica snažno podržava da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, među kojima je i Hrvatska, dok dio njih smatra da ta zemlja nije ispunila potrebne uvjete za to. Zeleno svjetlo ministara u utorak potom bi trebali podržati čelnici dvadesetsedmorice na summitu EU-a u četvrtak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh