BiH

I nstitut za javno zdravstvo RS: Nabavljeno 23.500 doza vakcina protiv gripa

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja RS, nabavio je 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju…

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja RS, nabavio je 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, te još 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu.

“Vakcine su trenutno na analizi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i, onog trenutka kada analize budu okončane, građani će biti obaviješteni o tačnom terminu početka vakcinacije”, saopšteno je iz Instituta, piše Anadolija.

U pitanju je četvorovalentna vakcina proizvođača Sanofi, a količina od 20.000 nabavljena je u skladu sa zainteresovanošću stanovništva u prethodnim godinama.

“Osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu, moći će to uraditi, kao i do sada, u Institutu za javno zdravstvo RS. Za ove potrebe obezbijeđeno je 3.500 doza četvorovalentne vakcine”, naveli su iz Instituta.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla, itd. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja (policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća i dr.).

Pravo na besplatnu vakcinaciju u RS imaju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, koji boluju od šećerne bolesti – inzulin zavisni, te pacijenti sa ugrađenim stentom, bajpasom, vještačkim valvulama i pejsmekretom, kao i oni kojim je rađena balon dilatacija. Osim njih, pravo imaju HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća, kao i svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine. Pravo na besplatne vakcine imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, kao i osobe sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh