BiH

Ambasada Rusije u BiH: Zapad pogrešno nameće izbor “sa nama ili protiv nas”

Ambasada Rusije u BiH optužili su Zapad da pokušava pojačati svoj utjecaj u BiH te da je u osnovi pogrešno stavljati zemlju pred vještački izbor “sa nama ili protiv nas”.

Ambasada Rusije - RTRS

“Ovaj princip, karakterističan za epohu Hladnog rata koja je odavno prošla, nespojiv je sa osnovama suvereniteta i nezavisnosti spoljne politike zemlje”, ističe se u komentaru Ambasade Rusije u BiH povodom pristupa Vašingtona i Brisela Balkanu, piše Raport.

“Uvjereni smo da BiH ima pravo, nakon postizanja konsenzusa među svim narodima koji je naseljavaju, na slobodnu interakciju sa svim državama, grupama država, političkim i ekonomskim blokovima sa kojima takvu interakciju smatra potrebnom – jedino na taj način, a ne po nalogu evropskih ili prekookeanskih ‘mentora’” – ističu iz ovog diplomatskog predstavništva.

Iz ruske Ambasade su istakli da je BiH nesumnjivo dio evropske civilizacije, ali i da bi bilo pogrešno ograničiti se na to.

“Ne smijemo zaboraviti njenu bogatu historiju – to su i slovenski korijeni i viševjekovni orijentalni uticaj. Sve to ovu zemlju čini posebnom i jedinstvenom, upravo u tom spoju kulturnih, vjerskih, društvenih tokova je njena ljepota” – poručeno je iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade Rusije su optužili Zapad da koristi sankcije kao “sredstvo vapitanja” političara i država koji im se ne sviđaju.

“Odavno je očito da sankcije, koje su u pitanju, Vašington i Brisel koriste kao sredstvo vaspitanja političara, a ponekad i čitavih država koji se njima ne sviđaju. Međutim, ovaj instrument ne doprinosi jačanju stabilnosti ni u pojedinačnim državama, niti u svijetu u cjelini” – ocijenjuju u ruskoj Ambasadi.

Naglasili su da je Rusija zainteresovana za dobrobit i prosperitet BiH, a da se to može postići samo ako se eliiniše međunarodni faktor.

“Vjerujemo da se to može postići samo ukoliko se sva vlast prebaci u ruke samih Bosanaca i Hercegovaca i eliminiše neopravdano pretjerani međunarodni faktor. Odgovorno i pošteno ponašanje međunarodne zajednice predstavljene u Sarajevu, također, bi bilo od velike pomoći” – konstatuju iz Ambasade Rusije u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh