BiH

Počelo obilježavanje godišnjice oslobođenja Jajca, Milanović dočekan sa aplauzom

U Jajcu je počeo ovogodišnji program obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada. Na obilježavanje je stigla delegacija HDZ-a BiH, ali i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je dočekan sa aplauzom.

Zoran Milanovic , Jajce / PR - Haber.ba

Milanović dolazi na obilježavanje 27. godišnjice vojne akcije “Maestral” u kojoj je oslobođeno Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Edin Hozan, načelnik općine Jajce u povodu obilježavanja ove godišnjice svim građanima Jajca uputio je čestitke.

“Ovo je prilika da, njegujući sjećanja, odamo priznanje svim borcima koji su ugradili svoje živote u slobodu našeg grada”, napisao je Hozan.

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. septembra, a završena 13. septembra 1995. godine. Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne. Operacija Maestral zapravo se sastojala od dvije povezane ofanzive tokom kojih je oslobođeno područje od oko 2.500 kvadratnih kilometara.

Pokretanjem akcije “Oluje” spojene su slobodne teritorije Hrvatske i BiH čime je ojačan preduslov za pokretanje akcija “Sana”, “Maestral” i “Južni potez” kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka i Sanski Most te Jajce i Drvar.

Operacija Maestral pokrenuta je radi sprečavanja utvrđivanja srpskih snaga na novouspostavljenoj bojišnici, uz njihovo potiskivanje dalje od Grahova, Glamoča i Kupresa. Planirano je oslobađanje Šipova, Jajca i Drvara, uz uspostavljanje nove bojišnice ispred Bosanskog Petrovca, Ključa i Mrkonjić Grada (koji bi ostali na srbijanskoj strani bojišnice). Operacija je, također, trebala omogućiti napredovanje 5. korpusa Armije BiH s bihaćkoga područja prema Sanskom Mostu i 7. korpusa Armije RBiH s područja srednje Bosne prema Kotor Varošu. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh