BiH

Ko je kriv što nema lijeka protiv korone

Ako proizvođač nema interesa da ga registrira, on to neće ni uraditi, ali država opet ima mogućnost da ga uveze putem interventnog uvoza, navodi Čerkez

Porast broja zaraženih koronavirusom u našoj zemlji ponovo je zabrinuo građane koji, i pored vakcinacije protiv COVID-19, traže lijek „remdesivir“, koji se pokazao izuzetno učinkovitim protiv korone. Međutim, tog lijeka u BiH nema niti je registriran.

Zakonska regulativa
Kako je za „Avaz“ pojasnio Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, zaduženi za liječenje pacijenata su klinike te, ukoliko one imaju potrebu za bilo kojim lijekom u procesu liječenja, a taj medikament nije registriran, postoji procedura njegove nabavke.

– Zakonskom regulativom jasno je precizirano kako se uvoze svi lijekovi u državu, pa i u slučaju „remdesivira“. Proces je takav da se klinike obrate apotekama, a apoteke Federalnom ministarstvu zdravstva, koje odobri i uveze potrebni lijek. To se zove interventni uvoz i tako se do sada radilo – kazao je Čerkez.

Malo tržište
Kako je istakao, „remdesivir“ ni do sada nije bio registriran, ali smo ga uvozili upravo putem interventnog uvoza. Što se tiče registracije lijeka, kaže kako to ne zavisi od njih, nego kompanije koja ga proizvodi.

– Vjerovatno kompanija nije imala interes da registrira lijek u BiH jer je ovo malo tržište. Naime, Agencija za lijekove registrira lijek na zahtjev proizvođača tog lijeka. Ako proizvođač nema interesa da ga registrira, on to neće ni uraditi, ali država opet ima mogućnost da ga uveze, ponavljam, putem interventnog uvoza – navodi Čerkez.

Nema važeću dozvolu
Kako su kazali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, „remdesivir“ nema važeću dozvolu za stavljanje u promet na bh. tržištu niti je podnesen zahtjev za dobivanje dozvole za njegovo stavljanje u promet.

– Ukoliko je lijek neophodan za liječenje jednog ili više pacijenata, a nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, nije registriran, entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja mogu odobriti interventni uvoz na zahtjev veleprometnika – pojasnili su iz Agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh